LE CORTE Te Kratke

Marina Cernetig / 2020 / 29,52 min / italijanščina

Središčna tema nanizanke kratkih filmov Te kratke je smrt, prelom, prehod – hoten, naključen, naraven, preložen, nasilen – s katerim vsaka od petih protagonistk pokaže, da ni pravega časa za smrt, časa, ki bi ga lahko določili. Je, pride, dogodi se … kot globina zemlje, duše, srca, čustev, preveč skritih misli … in se pomakne v vesolje, kjer vse dobi svoje pravo mesto ne glede na žalost in bolečino.
Filmi so bili posneti v vaseh Nediške doline in v nekaterih bližnjih vaseh v Sloveniji, ki so bili nekoč del Benečije. Jezik, kultura, izročilo, miti, legende in verovanja so na tem obmejnem območju skupni, to so dragocena pričevanja kulturnega bogastva teh krajev. Film je nastal v lastni produkciji, omogočilo ga je vzdušje sidekivanja in prijateljstva med člani filmske ekipe.

Krokus
Bolečina življenja ženske, ki zapahne vrata in okna in se zapre življenju. Zgodba je iz današnjih dni, osamljenost in obup pa navajata protagonistko k misli na samomor.

Sestra
Gizela je dobra in odločna ženska. Ljudje jo cenijo zaradi dobrosrčnosti in altruizma. Vsako soboto gre peš čez Mijo na trg Čedad prodajat jajca. V svojo hišo sprejme vsakogar, ki potrebuje pomoč in tolažbo. Njeno smrt predstavljamo skozi navezanost na sestro, ki se ji prikaže v snu.

Marin (Obvestilo)
Izseljevanje je zdesetkalo prebivalstvo Nediških dolin, mnogi so odšli v Avstralijo, v Ameriko ali v evropske države. Iz tujine prihaja paket s pismom, ki naznanja skorajšnjo smrt pišočega. V resnici pa tako do dostave paketa kot do smrti pisca pride dvajset let kasneje.

Tombula
Sanje, ki so slutnja, ljubezen prijateljic, ki so ostale, in spomin na igranje tombule, ko so stare kartice prehajale iz rok v roke in utrjevale medsebojne vezi.

Na trg
Iz vasi, kjer je prevladovala revščina, so nosili prodajat ali zamenjavat blago na trg v Čedad. Pri tem so morali preboroditi Nedižo in njene pritoke, ki so ob nalivih postajali nevarni. Mlado dekle, ki je vedno živelo v gorski vasici, se pripravlja na svoje prvo resnično potovanje, v pričakovanju in starhu.

filmski trak

režija: Marina Cernetig, scenarij: Marina Cernetig, kamera in montaža: Giacinto Iussa, asistentka režije: Emanuela Cicigoi, klavir: Davide Tomasetig, igrajo: Emanuela Cicigoi, Emma Golles, Sara Simoncig, Dana Dorbolo, Vida, Skvor, Marina Cernetig, Lidia Zabrieszach, Graziella Tomasetig, Onorina Scrignaro, Silvia Bucovaz, Angela Gariup, Giovanni Coren